3. Termeni si definitii

(01.06.2015)

Preambul

Participarea la targuri te pune in postura de a relationa cu vizitatori care au multiple si diverse intrebari sau comentarii.
Cateva dintre acestea (vizand un goblen expus) sunt :
– “pe acesta l-am lucrat si eu
– “si eu lucrez goblen!. Cat este pretul acestuia?
– “acesta este un goblen de serie?

Aceste comentarii denota ca:
– exista o multitudine de persoane care au preocupari in acest domeniu, dar care se manifesta in mediu inchis (in familie) si nu depasesc spatiul intim de lucru
– comunicarea vis-a-vis de informatii legate de domeniu (realizari, tendinte s.a.) se face cel mult on-line
– nu sunt prezentate suficiente informatii teoretice privind preocupari legate de: cat este goblenul arta sau mestesug, care este valoarea unui goblen si cum poate fi acesta evaluat (inainte de a te apuca de cusut timp de luni bune), ce anume confera calitate unui goblen, care este limita legalitatii unei prelucrari dupa imagini artistice, este utila sau nu participarea intr-un cadru organizat la expuneri publice si/sau intr-o forma asociativa etc.

Intrucat si eu am incercat sa gasesc explicatii si raspunsuri justificabile la neclaritati de genul celor prezentate, imi voi spune parerea “pas cu pas”.

Termeni si definitii

GOBLEN
Definitia goblenului este conf. DEX:
a) Tapiserie, broderie sau tesatura artistica facuta din fire colorate, reprezentand o imagine plastica. Din fr. [manufacture des] Gobelins (n. pr.)
b) 1.Tapiserie, denumita astfel dupa produsele manufacturii Gobelins (Franta), preluata in 1662 de Colbert, care a transformat-o in manufactura regala.
2. Broderie executata intr-un punct avand aspectul tapiseriilor.
c) Pictura cu acul.

Obs.
– “goblen”” este substantiv neutru: goblen-goblene, dar este acceptat si goblenuri

Numele de goblen provine “de la T. Gobelin, inventatorul unor covoare la 1500. (Un fel de covor cu desene artistice tesute in celebra fabrica situata la Paris si fondata in sec. XV de numitii Gobelin (vopsitori din Reims). Aceasta fabrica a luat un mare avant sub Ludovic XIV, a decazut la Revolutie, apoi iar s-a ridicat sub Imperiu si are si azi un renume universal

Definitia c) este una unanim acceptata de “goblenisti”” ( !!! termenul de “goblenist” nu exista !!!)

TAPISERIE, (1, 2) tapiserii, s. f.
1. Tesatura decorativa din lana sau din matase infatisand subiecte diverse sau teme alegorice, lucrata manual sau la razboi si folosita mai ales la impodobirea peretilor sau a unor mobile.
2. Lucru de mana cusut pe o canava cu lana, cu matase, cu fir.  Tehnica si arta executarii unor asemenea tesaturi.


Obs.
Cateva informatii condensate privind tapiseriile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tapestry

Tapiserii celebre: Adoration of the Magi, Bayeux Tapestry, Devonshire Hunting, Tapestries Gunthertuch, Cloth of St Gereon, Hestia Tapestry, Holy Grail tapestries, Hunt of the Unicorn, Jagiellonian tapestries, Lady and the Unicorn, Pastoral Amusements, Raphael Cartoons, Sampul tapestry, Scottish Royal tapestry collection, Valois Tapestries, The Justice of Trajan and Herkinbald

Manufacturi : Aubusson, Brussels, Beauvais, Gobelins, Moravski, Gobelinova Manufaktura, Morris& Co., Portalegre, William Baumgarten & Co

Artisti : Pieter Coecke van Aelst, François Boucher, Marc Chagall, Francis Cleyn, John Coburn, Michiel Coxie, Csaba Farkas, Petronele Gerlikiene, Francisco Goya, Raffaello Sanzio (Raphael)

Obs.
– Istoria artei in tapiserii:

http://www.visual-arts-cork.com/tapestry-art.htm

Preturile tapiseriilor vechi se situeaza la nivel de peste 100.000$ si ajungand si la peste 4.000.000 $ (ex. Sec. 17).

O comparatie privind modul (tehnica) de realizare a unei tapiserii si al unui goblen este sugestiv evocata in doua picturi:

UNICAT SI ORIGINAL (goblen)
Definitii conf. DEX:
UNICAT s.n. Unicul exemplar (al unui act, al unui obiect etc.).  Unicat artistic = calitate a unei lucrari de arta de a fi unica, inimitabila si irepetabila.  Primul exemplar dintr-un act. [< germ. Unikat].
ORIGINAL, -A adj. 1. (Despre acte, opere literare si artistice; adesea s.) Care nu este facut dupa nici un model, care constituie primul exemplar; care a fost produs pentru prima oara intr-o anumita forma

Obs.
Proprietatea unicatului/originalului este protejata de Legea nr.8/1996.
Chestiunea unicatului unui goblen necesita o precizare privind tipurile de goblene care se lucreaza.

Din punctul meu de vedere sunt urmatoarele tipuri de goblene:
de serie: goblene pentru realizarea carora diagramele (sau panzele imprimate) se pot achizitiona de orice lucrator (on-line, in magazine de specialitate etc.) si care, lucrate, se pot regasi la mai multi beneficiari/lucratori,
personalizate: goblene care au ca subiect persoane sau subiecte strict legate de o cerinta personala (ex. O persoana din familie, un eveniment personal etc.) si care prezinta un interes strict pentru beneficiar/lucrator,
unicat: goblen care provine dintr-o imagine de referinta unica si care nu va mai constitui un model pentru reproducere si realizata intr-un unic exemplar certificat.
original: goblen care este unicat si care contine elemente originale de cusaturi sau de aspect (ex. bordura)

Categoria “goblen”

Pentru ca in momentul de fata exista o multitudine de expresii artistice de natura lucrului manual derivate din broderie si pentru ca interesul personal este strict legat de notiunea de “goblen” (in acceptiunea general cunoscuta), voi incerca sa fac o disociere fata de alte tipuri de lucrari .

In acest sens consider ca goblenul are urmatoarele caracteristici sub care in general este cunoscut:
– este o lucrare din categoria “lucrului manual”
– este o lucratura executata prin coasere pe o panza cu ochiuri stabilite, la nivel de “punct”
– realizeaza imaginea artistica prin combinatia culorilor (rar si prin prin tehnici de coasere)

Obs.
Cele mai uzuale tipuri de cusaturi care se recunosc in notiunea de lucrare tip “goblen” sunt cele lucrate la nivel de “punct”, lucrari care au o finete mai ridicata fata de cele lucrate la mai mult de 2 puncte:

– “petit point” si “cross stitch”

Mai jos prezint cateva de genuri de obiecte care au fost infrumusetate cu lucrari artistice in care au fost utilizate tehnici de coasere tapiserie/broderie/goblen:

– tapiserii ornamentale (dispunere pe pereti) :

– perne:

– posete:

– tapiterii pentru mobilier:

– covoare / carpete:

– obiecte casnice (fete de masa, snururi pentru clopot):

– obiecte de imbracaminte si incaltaminte:

– tablouri:

– diverse:

Concluzii

In momentul de fata multitudinea de realizari artistice din domeniul lucrului manual cu referire la cusut/aplicatii prin coasere/impletituri fac dificila uneori apartenenta unei lucrari la o categorie cunoscuta, dar asta este o parte a creatiei!!!

Exemple:

Lucian Vasiliu
01.06.2015